Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του νεοσύστατου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1, Beyond Diabetes Type 1 Cyprus ( ΛΕΜ|Σ|181) ), στο πλαίσιο ενημέρωσής της για την ανεπαρκή στήριξη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην Κύπρο.

Στη συνάντηση,  παρέστησαν εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του “Beyond Diabetes Type 1 Cyprus” η κ. Δροσούλα Χατζησάββα, Πρόεδρος  και ο κ. Πέτρος Άδωνη, Αντιπρόεδρος. Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τα υφιστάμενα πρωτόκολλα στην Κύπρο, τον ελλιπή κρατικό μηχανισμό στήριξης σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαικές χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους, λόγω της μη διαθεσιμότητας σύχρονων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Κύπρο. 

Τα ιατροτεχνολογικά προιόντα όπως οι αντλίες και οι ανέπαφοι αισθητήρες συντείνουν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1, όντας χρόνια πάθηση, λόγω διαφάνειας μετρήσεων ανα το 24ωρο, καλύτερη διαχείρηση και στήριξη απο τον σχολικό και οικογενειακό περίγυρο αλλά και πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Εκατοντάδες γονείς αναγκαζονται να προμηθεύονται από το εξωτερικό τα αναγκαία αυτά προιόντα καθώς υπάρχει μια στασιμότητα στην εισαγωγή τους εδώ τα μηχανάκια που παρέχονται και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου δεν αποτελόυν την ιδανική διαχείρηση του διαβήτη στα παιδιά εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τον περιορισμένο αριθμό αντλίων που χορηγήται, τα τελευταία μοντέλα αντλίων, αλλά και για τις ανάγκες που έχουν τα μικρότερα παιδιά ηλίκιας 0-4 και την ανάγκη της προσχολικής συνοδού για την ασφάλεια τους.

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία διαβήματα για στήριξη των αιτημάτων μας για την κάλυψη του κενού που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα και την απόλυτη στήριξη στα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1, αναφέροντας ότι προγραμματίζει να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αλλά και τον Υπουργό Υγείας.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Beyond Diabetes Type 1 Cyprus, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημήτριου για την θετική ανταπόκριση και την διάθεση χρόνου. Δεσμευόμαστε σε συνέχεια του διαλόγου αλλά και συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για την επίτευξη του στόχου και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών με διαβήτη τύπου 1.