Το Σωματείο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1, Beyond Diabetes Type 1 Cyprus ( ΛΕΜ|Σ|181), ολοκλήρωσε συνάντηση στις 4/2/2022 με την κ. Φωτεινή Τσιρίδου, Βουλευτή του ΔΗΣΥκαι Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτκής Παιδιατρικής. Στην συνάντηση παρέστη η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δροσούλα Χατζησάββα.

Η συνάντηση γνωριμίας έγινε στα πλαίσια της δράσης για ενημέρωση και στήριξη των παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1. Κατά τη συνάντηση, η κ. Τσιρίδου ενημερώθηκε για την υφιστάμενη Εθνική Στρατηγική Διαβήτη (2016) στην Κύπρο, η οποία δεν διαχωρίζει τον Διαβήτη Τύπου 1 από τον Διαβήτη Τύπου 2, με αποτέλεσμα τον ελλιπή κρατικό μηχανισμό στήριξης σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαικές χώρες, από την στιγμή της διάγνωσης ενός παιδιού, μέχρι και την διαχείρηση.

Όντας μια χρόνια πάθηση και με απότερο σκοπό την καλή διαχείρηση, για αποφυγή μακροπρόθεσμων επιπλοκών, η μη διαθεσιμότητα επιλογών σύχρονων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Κύπρο, όπως τους ανέπαφους αισθητήρες, δημιουργεί συνεχής προβλήματα στα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειες τους. Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως οι αντλίες ινσουλίνης και οι ανέπαφοι αισθητήρες μέτρησης της γλυκόζης, συντείνουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής πάθησης, λόγω της διαφάνειας των μετρήσεων ανά το 24ωρο. Καθώς οι αντλίες δεν είναι κατάλληλες για όλους,  καθίσταται , αδήριτη η ανάγκη για εισαγωγή στην χώρα μας αποκλειστικά για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, του ανέπαφου αισθητήρα FREESTYLE Libre της Abbot. Ο συγκεκριμένος ανέπαφος αισθητήρας, είναι ο πιο αξιόπιστος για τις ηλικίες απο 4 ετών μέχρι και ενηλικίωση. Η λεπτή μεμβράνη που εισάγεται στο υπόδερμα του παιδιού έιναι σχεδόν ανώδυνη, ενώ διαρκεί για 14 μέρες και έτσι μειώνεται η συχνότητα αλλαγής. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας προσφέρεται με πλήρη κάλυψη απο ΕΟΥΠΥΥ στην Ελλάδα και αντίστοιχα θα έπρεπε να ενταχθεί και στο ΓΕΣΥ, στην Κύπρο.

Όπως επισήμανε η κ. Τσιρίδου, η διαφάνεια των μετρήσεων και καλύτερη δυνατή διαχείρηση συμπίπτει στα πλαίσια της Προληπτικής Παιδιατρικής, για αποφυγή μελλοντικών επιπλοκών και μας διαβεβαίωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των παιδιών μας και θα επανέλθει με νεότερα επί του θέματος και της αδήριτης ανάγκης για την ένταξη των ανέπαφων αισθητήρων στο ΓΕΣΥ .

Αυτή την στιγμή εκατοντάδες γονείς, αναγκάζονται να προμηθεύονται από το εξωτερικό αυτά τα προϊόντα, πληρώνοντας αδρά (το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 120ευρώ για 2 αισθητήρες), καθώς υπάρχει στασιμότητα στην εισαγωγή τους ενώ την ίδια στιγμή, οι γονείς που δεν μπορούν οικονομικά να το προμηθευτούν, αναγκαστικά χρησιμοποιούν τα μηχανάκια μέτρησης γλυκόζης και οι ταινίες με τρύπημα στο δακτυλάκι, που διατίθενται από το κράτος αλλά δεν αποτελούν την ιδανικότερη λύση πλέον για τα παιδιά, εδώ και δεκαετίες και δεν συντίνουν στην καλή ρύθμιση.

 Συζητήθηκαν επίσης η εξέταση χορήγησης επιδόματος προς τους γονείς των  παιδιών με διαβήτη τύπου 1 για κάλυψη των εξόδων αγοράς ιατροτεχνολογικών προιόντων που δεν είναι διαθέσιμα στην χώρα, η διαδικασία ένταξης ψυχολογικής στήριξης κατά την διάγνωση, αλλά και η ένταξη σχολικής συνοδού όπου είναι απαραίτητο.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τσιρίδου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και προσμένουμε σε μια καλή επικοινωνία και συνεργασία για την επίτευξη των στόχων.