Παραγωγική η σημερινή συνάντηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας  (ΟΑΥ) και του  Σωματείου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 “Beyond Diabetes Type 1 Cyprus”. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΥ, στην Λευκωσία.

Στη συνάντηση,  παρέστησαν εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του “Beyond Diabetes Type 1 Cyprus” η κ. Δροσούλα Χατζησάββα, Πρόεδρος  και ο κ. Πέτρος Άδωνη,  Αντιπρόεδρος  οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κ. Γνώσια Αχνιώτου – Ανώτερη λειτουργός ΟΑΥ.

Η αναγκαιότητα για άμεση ενημέρωση επί των αναγκών, έκριναν απολύτως απαραίτητη την συνάντηση πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, έτσι ώστε να βοηθήσει να τεθούν οι σωστές προδιαγραφές αλλά και για να συζητήθούν τα αιτήματα ως σωματείο που αντιπροσωπεύει τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1 ούτως ώστε να επωφεληθούν στο έπακρο ως χρόνιοι ασθενείς.

Κατα την συνάντηση συζητήθηκαν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα στην Κύπρο και το κενό που υπάρχει σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι ανάγκες των παιδιών από την στιγμή της διάγνωσης μέχρι την διαχείρηση και τα αιτήματα μας σχετικά με την διαθεσιμότητα σύχρονων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή ρύθμιση και βελτίωση ποιότητας  ζωής των παιδιών.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα που συζητήθηκαν αφορούν τα πίο κάτω:

  • Την αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G και τις υφιστάμενες ανάγκες αναλώσιμων, την προσωρινή λύση ανανέωση σύμβασης με την εταιρία που προμηθεύει την αντλία, το αίτημα για κάλυψη απο ΟΑΥ αναλώσιμων τις αντλίας που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τώρα στον  προϋπολογισμού, αλλά και το όριο στην ηλικία και αριθμό διαθέσιμων αντλιών ανα το παγκύπριο. Καθώς και την εισήγηση για πλήρη ή μερική κάλυψη του συμβατού  μετρητή CONTOUR® με την αντλία ινσουλίνης MiniMed™ 640G της Medtronic σαν μια ακόμα επιλογή πέραν του υπάρχον μετρητή.
  • Τα πλεονεκτήματα της νέας αντλίας της Medronic MiniMed 780G και την σημαντικότητα να συμπεριλιφθεί στον νέο προϋπολογισμό για την διαθεσιμότητα της στην αγορά το συντομότερο αλλά και την κάλυψη της από ΟΑΥ.
  • Τα πρωτόκολα εκπαίδευσης για τους δικαιούχους αντλιών και τρόπους βελτίωσης της όλης διαδικασίας
  • Επιλογές ανέπαφων αισθητήρων και την προκήρυξη διαγωνισμού με πλήρη ή μερική κάλυψη, (συμπεριλαμβανομένου τον Freestyle Libre από την Abbot) τονίζοντας την σημαντικότητα για την διαθεσιμότητα στην αγορά της Κύπρου και δικαίωμα επιλογής από τον πάσχοντα.
  • Επισημάναμε τα κόστη και ανάγκη για στήριξη δεδομένου ότι πολλές οικογένειες αδυνατούν να εισάγουν απο εξωτερικό τα συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά προιόντα λόγω αυξημένου κόστους.
  • Επισημάναμε το πως τα ιατροτεχνολογικά προιόντα όπως οι αντλίες και οι ανέπαφοι αισθητήρες συντείνουν στην καλύτερη ρύθμιση λόγω διαφάνειας μετρήσεων ανα το 24ωρο, αλλά και την στήριξη απο τον σχολικό περίγυρο (και το πόσο σημαντικό είναι αυτό ειδικά για μικρά παιδιά).

Η ανταπόκριση απο την κ. Γνώσια Αχνιώτου – Ανώτερη λειτουργός ΟΑΥ ήταν θετική και κατέγραψε τα αιτήματα μας με μεγάλο ενδιαφέρον, επιβαιβαιώνοντας τον ζήλο της για την κάλυψη του κενού που υπάρχει αυτή την στιγμή και την απόλυτη στήριξη στα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1. ‘Οπως μας ενημέρωσε η  κ. Γνώσια Αχνιώτου θα προχωρίσουν με μελέτη κόστους, στατιστική έρευνα μέσω συστήματος ΓΕΣΥ για να αντιληφθούν τον ακριβή αριθμό ινσουλοεξαρτώμενων παιδιών, και στην προκύρηξη διαγωνισμού απο αντιπροσώπους εταιριών αλλά και προσπάθεια για ενταξη στον προυπολογισμό των περισσοτέρων απόσων αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Το Σωματείο Γονέων & Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 “Beyond Diabetes Type 1 Cyprus” και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεσμέυονται σε συνέχεια του διαλόγου, και προσδοκούν σε μια καλή μακροχρόνια συνεργασία και επικοινωνία.